11 kesäkuuta 2021

17. mai er vi så glad i

Toukokuun 17. eli 17. mai on melkein taas tällasia päiviä jotka pitää ite kokea. Pari vuotta on nyt sitä suunniteltu kun 2019 keksittiin työkaverien kanssa että mennään 2020 Norjaan kansallispäiväksi ja pidetään samalla reunion, no korona perui sen. Nyt vihdoin pääsin osaks tätä karnevaalia, jonka keskiössä oli Norjan lippu, kansallispuvut ja iloinen mieli (ja ehkä vähän myös kuplivat juomat ja jäätelö). Aattelin nyt listata tän päivän parhaat jutut kuvien kera!

1. Meidän HUIKEA skumppabrunssi

Päivä alkaa perinteen mukaan shampanja-aamupalalla, jollainen meilläkin oli kello 8:30 kaverin opiskelija-asuntolan ihanalla kattoterdellä. Onneks treffattiin niin aikaisin että saatiin koko ilo irti tästä päivästä. Meillä oli huikeen hauska porukka, suomalaisia, saksalainen ja hollantilainen jotka oltiin kaikki superinnoissamme tästä päivästä josta oltiin niin paljon kuultu tarinoita. 

Saatiin järjettömän täydellinen keli, aurinko paistoi ja oli ainakin 20+ koko päivän. Jo aamusta oli sellanen fiilis ettei mikään voinut pilata tätä kauan odotettua päivää!!






2. Norjan lippuja KAIKKIALLA

Oli se sitten koirien niskassa, bussien nokassa, vuorien huipulla, Mäkkärin kassalla, mun korvakoruissa kiinni – minne tahansa katsoit, aina näit punasinivalkoisia lippuja liehumassa. Näin varmasti tuhansia lippuja päivän aikana ja meiänkin brunssipöydässä niitä oli kymmeniä eri koossa.


3. JUHLATUNNELMA – Ihmisillä ykköset päällä

Norjalaisilla miehillä oli puvut päällä ja naisilla tosi kauniita käsintehtyjä kansallispukuja. Niiden hinta on kuulemma tuhansia euroja ja siks monilla on kansallispukuunsa vakuutus, koska sen pesetys ja korjaus on muuten tosi kallista. Upeeta että noin perinteinen asia kuin kansallispuku on vielä 2021 ihan muotijuttu, eli kaikilla nuorillakin ja monilla lapsilla oli kauniita pukuja, harmi ettei niistä tullut juuri kuvia muuta kuin pari salakuvaa alempana.

Eihän mun edellisviikon telttailu-eräjormakavereitakaan meinannut tunnistaa???



4.  KANSALLISYLPEYS

Tätä löytyy Norjasta samaan tyyliin kun Suomesta mutta ruotsalaisethan ei tyyliin muista omaa kansallispäiväänsä (oli just sunnuntaina ja ei meilläkään sitä paljon juhlittu). Kl 12:00 laulettiin Norjan kansallislaulu torilla (sama tori kuin jossa lakitettiin Manta pari viikkoa aiemmin).

"Gratulerer med dagen" huuteli jengi kaikkialla, eli sama kuin mitä sanotaan norjaksi syntymäpäivänä. Tavallaan tää päivä onkin Norjan syntymäpäivä, koska 17.5. vuonna 1814 luotiin Norjan perustuslaki.

Oltiin etukäteen mietitty, mitenköhän tän juhlinnan kanssa käy koska korona, mutta se ei vaikuttanut yhtään hidastavan menoa! Jengiä oli sadoittain kaikkialla mihin katoit. Oslossa oli ilmeisesti peruttu kaikenlaista mutta meillä oli kuitenkin kunnon veneparaati, lentokoneshow ja tää kansallislauluseremonia orkesterin kanssa.
 





5. Meidän juhlaväki!!!

Ansaitsee oman kohtansa listassa, tää jengi oli vaan niin mahtava just tällaseen ilon juhlaan!!! Ihan parasta bestii niin sanotusti. Yks ajautui juttusille veneenomistajan kanssa ja niinhän me sit päästiin yhdelle hulppeelle veneellekin hetkeks ihmettelemään!






6. Hauskat kohtaamiset

Kuten nää veneenomistajat ja yks valokuvaaja joka otti meistä kunnon ryhmäkuvia (eka kuva edellisen pointin alla), monet tuli vaan moikkaamaan ihan randomisti ja kertomaan kaikenlaisia hauskoja juttuja tästä päivästä ja tutustumaan meihin ulkomaalaisiin. Päädyttiin sattumien kautta myös hauskoihin puutarhajuhliin mun kodin lähelle, jossa oltiinkin sit koko iltapäivä auringosta nauttimassa.


7. Puistobileet

Mun kodin viereinen puisto oli taas the "place to be" ja siellä oli varmaan melkein tuhat ihmistä piknikillä. Oltiin siellä ihan työpäivän verran melkeinpä. Käytiin välissä vaan raflassa syömässä ja näin mutta tuolla oli tuttuja kaikkialla ja yllättävää, hauska tunnelma! Tuli monella tapaa mieleen tästä karnevaalista vappu, vaan noi liput ja kansallisylpeys toi siihen oman twistinsä. 




Oli kyllä kaiken etukäteen kuullun hehkutuksen arvoinen tää päivä!!! Mikä päätös Norjan-reissulle nää molemmat reissut ja tää kansallispäivä, ei voi muuta sanoa!

Tän päivän jälkeen koko Norjassa näytti varmaan suunnilleen tältä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bisous!