11 toukokuuta 2021

Ikimuistoinen vappu Bergenissä – osa 2/2

Seuraa vielä kertomus Norja-vapun huipennuksesta! Pakko sanoa että monta päivää vappuviikon jälkeen oli melkein tyhjä olo kun oli niin kauan sitä suunniteltu (jo joulukuussa laiteltiin suomalaisten vaihtareiden kanssa viestiä että muistetaanhan ottaa lakit) ja oli niin paljon pörrätty samalla huikeella porukalla melkein joka päivä. No, onneksi oli reissuhommia heti nurkan takana odottamassa!

Vappuaatto 30.4.2021

Aloitettiin vappuaatto konseptilla "Vuorivabu" eli lähdettiin 722 kiviportaan haikille Sandviksfjelletille (392 m). Tätä samaa haikkia on tehty vähän väliä mutta ei koskaan bilevalmiudessa (vaan puoliks sporttiset vaatteet ja kengät – yksi meistä oli nahkakorkobootseissa) saati reput täynnä alkoholia (myös ruokaa). Vaikka oli aika rankkaa mennä ihan kassialmana ylös, lopputulos oli todellakin sen arvoinen – huipulla sitten avattiin skumpat ja pidettiin melkein parin tunnin herkkubrunssi homejuustoilla, mansikoilla, hedelmillä ja sitä rataa! Kyllä kelpasi niissä maisemissa hypettää vappua hyvän musan soidessa. Siellä ei juuri ollut muita koska perusperjantai ja aamupäivä, mutta ne vähät joita oli hymyili hyväntuulisesti kun näki että meillä oli selvästi jotain erityistä meneillään. Jo tässä vaiheessa oli meidän saksalais- ja ranskalaisvahvistukset aivan ihmeissään vappumenosta, ja täähän oli todellakin vasta alkua! Tultiin toisen kukkulan kautta pois (missä oli hirveesti pikkukilejä!!!) eli tuli kaks huiputusta yhden hinnalla.

 






Tähtäimessä oli koko ajan olla vappuvalmiudessa keskustassa kello 16:45 (Suomessa 17:45), jolloin aloitettiin meidän mediaspektaakkeli! Olin ollut yhteydessä myös Bergenin isoimpaan sanomalehteen mutta ei kelvannut uutisvinkki – onneks mun kämppis keksi että voisin olla opiskelijalehteen yhteydessä. Meitä tuli torille joku alle 15 suomalaista ja vajaa 10 ulkkaria "Mantan" lakitukseen. Hauskaa oli, että tällä monumentilla on joku 12 patsasta joilla melkein kaikilla on "lakki" eli valittiin tietysti se, johon osui aurinko parhaiten, oli helpoin kahlata ja joka oli lakiton, herra tosin. Luettiin toisen kaverin kanssa sellanen "Vappuriehan julistus" -puhe enkuks ja suomeks, ja kolmas meistä oli lakitusvastuussa sekunnilleen tasan kl 17:00 (Suomessa 18:00). Tää oli ihan mun vapun ykköshetki, oli sellasta suurta urheilujuhlan tuntua kun hymyt huulilla myös lakittomat pääsi vapputunnelmaan! 

Lehtijuttu julkaistiin seuraavana päivänä ja se näkyy täältä. Ton jutun pääpointti on että vappu on suomalaisten ja varsinkin opiskelijoiden ilon juhla ja meille tosi tärkeä! "Lakki patsaalle ja juhlat saa alkaa!" on otsikko. Ihme ettei kukaan vartija tai poliisi ehtinyt tulla urputtamaan mitään vaan saatiin rauhassa hoitaa toimitus. Seuraavana päivänä olikin meidän patsaalla aivan muu asu, oli nimittäin kommunistisia mielenosoituksia ja toimintaa silloin 1.5.






Lakituksen jälkeen mentiin uuteen kantapuistoon jossa oli satoja muitakin vapunviettäjiä. Oli superkiva että vapputunnelma oli katossa täälläkin (paitsi ettei muut tienneet vapusta mitään), ainoo ero Suomen vappuun oli oikeestaan se muiden lakittomuus. Se teki meistä vajaasta kahdestakymmenestä suomalaisesta spessuja ja kymmenet ihmiset kyseli meiltä illan ja yön aikana että mikä homma toi hattu. Yhdeltä suomalaiselta valitettavasti joku onnistui yöllä pöllimään hatun :((::( eli Suomen vappuperinne elää Bergenissä tulevaisuudessakin. Huikeeta kun tutustuttiin just vappua edeltävällä viikolla norjalaiseen poikaan joka lähtee Aaltoon Suomeen vaihtoon ensi kevääksi ja oli siks niin hauska että hän pääsi nyt kokemaan vapun meidän kanssa!



Eikö näytäkin ihan Ullanlinnanmäeltä – toi puisto oli vaan täynnä onnellisia humalaisia ihmisiä... Pelailtiin mölkyn halpaa kopiota kubbia (Ruotsi + Norja + Tanska ilmeisesti pelaa tätä lähinnä) ja tanssittiin ja sitä rataa. Päästiin myös illalla lehteen, jossa uutisoitiin että parisataa henkeä on viettämässä iltaa puistossa (ja siinä kohtaa ei ollut jäljellä kuin murto-osa päivällä olleista ihmisistä).




Vapun päivä 1.5.2021

Aloitettiin toukokuu brunssilla luokkakaverien kanssa, väkersin uunipannarin heille ja belgialainen ja hollantilainen kaveri oli ihan myytyjä, "miksei olla koskaan ennen maistettu tätä!?".



Jatkettiin päivää samassa puistossa kuin vappuaattona ja törmättiin sattumalta yhteen lakilliseen naiseen (menossa suomalaisten vauvakerhon vappuhulinoihin) ja toinen lakiton suomalainen nainen tuli toivottamaan hauskaa vappua. Sataa tihutti ihan hetken mutta muuten oli hyvä vappukeli, eihän me suomalaiset muutenkaan vappuna hevillä puistohengailua jätetä väliin, vaikka satais mitä! Laitoin possupuvun taas päälle ihan vaan koska se sattuu olemaan mun melkeinpä lämpimin vaate ja sittenhän vasta kerättiin katseita, ihan ku hatut päässä ei ois tarpeeks jengi tuijottanut :D Tehtiin mimmien kaa vielä hodaripiknik ennen kuin painuttiin pehkuihin kaikkemme vappuun antaneina.





Vapun jälkeen olin vielä kaks päivää kotona. Meillä oli villiäkin villimpi CEMS-roskienkeruutapahtuma ja piti tehä viimesiä kouluhommia kasaan että pystyis olee pari viikkoa vastuita välttelemässä. Käytiin myös vapusta palautumishaikilla rakkaiden kanssa, viimesiä (auringonlasku-)haikkeja viedään tässä ihanassa kaupungissa, meinasin ihan herkistyä kun ajattelin tätä asiaa teekuppia siemaillessa lempparien kanssa keväisessä pimenevässä illassa mutta päätin säästää itkut myöhemmäksi...




Mun vikana päivänä (jonka jälkeen on vielä 4 kokonaista päivää täällä) pääsin päivällä syömään perulaisia herkkuja chileläiselle kaverille ja illalla pidettiin pienet läksärit meidän YOLO-porukalla! Ihanin ranskalainen ystävä sai diplomin aktiivisuudestaan meidän hömppäjutuissa ja mentiin vohvelibrunssille ja iltauinnille lempparirantapaikkaan mun kodin lähellä. On muuten niin huikeeta miten paljon meiän ulkomaalaiset kaverit on hehkuttanu vappua sen kokemuksen jälkeen, jättää varmasti jäljet vuosikausiksi kun joutuu täysillä suomalaisten vapputouhuihin!!

Tässä ihan viime viikkoina on siis löytynyt muutama timanttinen uus lempipaikka Bergenissä ja kaikki sattuu olemaan mun uuden kodin nurkilla! Aika hässäkkä oli kaiken pakkaamisen ja koulu- ja työkuvioiden viimeistelyn keskellä mutta siks teki niin hyvää vaan olla lempi-ihmisten kanssa ilta ja unohtaa se kaaos joka kotona odotti... Oli haikeeta sanoa heipat tytöille vaikka ei tässä nyt oikeesti ollu kuin 12 päivää erossa mutta on se aika pitkä aika kun melkein joka päivä nähty tässä, varsinkin yolo-viikkojen ja vappuhulinoiden ansiosta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bisous!