26 toukokuuta 2017

Turisti tarkkailee

Kolme viikkoa täällä nyt takana joten oon ehtinyt jo jonkun verran suhaamaan mestoja ympäriinsä, pikku hiljaa tässä opetellaan reittejä ja kaupunki hahmottuu päivä päivältä paremmin. Siksi on myös muutamia havaintoja tullu tehtyä, asioita jotka toistuu päivästä toiseen ja on niitä silmiinpistäviä juttuja ja käsinkosketeltavia kulttuurieroja tai ainakin sellasia tapoja tai ilmiöitä, joita Suomessa ei ihan yhtä lailla nää ja joihin mun kaltanen ekoja kertoja Aasiaa ihmettelevä turisti törmää heti! Saatan vähän suurennella juttuja mutta ainakin mulla on ollut hauskaa näitä pohdiskellessa, toivottavasti kukaan ei pahastu, ei tietenkään voi yleistää mitään juttuja ja maassa maan tavalla! Ei siis missään nimessä asioita jotka olis huonommin kuin Suomessa vaan nimenomaan eri lailla.

1. ihmisten määrä, ruuhkat, hälinä, vilinä, kiire


Kuten se sanonta 'neljän seinän sisällä', myös 'kuin sillit suolassa' on täällä saanut uuden merkityksen.. Toki se johtuu myös siitä että liikun paljolti julkisissa just ruuhka-aikaan. Silti kadulla kävellessä välillä tuntuu että täällä on aina ruuhka-aika! 

Aiemmin oonkin sanonut siitä että ruutua tuijotetaan herkeämättä eikä katota eteen ollenkaan. Se ruutu on muuten kaikilla niin iso etten oo Suomessa nähnyt montaakaan niin isoa kännykkää. Ne on about tabletin kokosia ihan valtavia. Ihmiset kävelee myös keskellä katua, silleen että ku vaik lenkillä yrität juosta ohi niin se menee niin leveesti että ei kummaltakaan puolelta pääse, parhaimmillaan kännykkä kädessä ja napit korvissa eikä kuule kun yrität sanoa anteeksi heh. Väistämisen kulttuuria en oo vielä huomannut (ensimmäisiä asioita mitä sit taas Suomessa lapsille opetetaan) vaan oletetaan että vastaantuleva ei ehkä katso kännykkää niin me ei siksi ehkä törmätä.

Kaikkialla kun katot ympärilles on vaan ihmismassaa, kaikki kävelee yhtenä kasana. Vaikka kiireen aistii, jengi tekee siis niin pitkää päivää ja hektistä duunia, silti en voi ymmärtää miten ne voi kävellä niin hitaasti?! Vai onko mulla vaan pitkät jalat? Ei, koska muutkin on huomanneet tän! Kävely ei vaan etene se vaan junnaa paikallaan nii on ihan mahotonta kävellä näiden perässä, pakko mennä ohi, en muuten ois ikinä perillä!

Naurattaa oikeestaan joka aamu asemalle kävellessä yhden toimiston edessä oleva noin 50 metrin jono pukumiehiä ja -naisia salkut käsissä. Kysyin sitten yhtenä aamuna huvikseni että mitä te jonotatte - olin kyllä aika varma että töihin mutta varmistin vaan. 'Toimistolle', kuului vastaus. Jonotus tuntuu muutenkin olevan täällä verissä vielä enemmän kuin Suomen ämpärinjonottajilla. Joka paikassa jonotetaan ja se ei näytä jengiä haittaavan. Mieti että jonotat 15+ minuuttia päästäksesi toimistolle/hissiin. So much fun! Tää on musta hauska kontrasti tälle kaikelle hosumiselle ja kiireelle.



2. siisteys

Kyllä se vaan niin on että keppi/porkkana toimii aina. Tarpeeksi iso sakko kaikesta niin kyllä pysyy kuri ja järjestys! Metroissa ei saa syödä eikä juoda mitään (vettä ilmeisesti saa kuitenkin), kauheat uhkasakot siis useita satasia jopa. Roskauksesta tai koirankakan kadulle jättämisestä myös isot maksut. Ja kyllä pysyy paikat siisteinä! Baarikatu on joka aamu kauhean näköinen varmaan arkenakin (ainakin tänään helatorstaina joka oli vaan torstai ilman helaa oli tosi paljon roskia siellä), mutta se siivotaan ja pestään tai ainakin tänään pestiin niin varmaan muulloinkin. Paras siistijä oli pienellä viilalla laattojen välistä olematonta ruohoa kitkenyt pieni mummeli, johon törmättiin viime viikonloppuna. Noista kieltoasioista ei muuten taideta joustaa yhtään, sä et saa hörppyäkään etkä murustakaan nauttia kieltoalueella ilman että joku tulee sormi pystyssä hätistelemään!

Nauratti yhdessä kauppakeskuksessa kyltti, että se hissi siivotaan kahden tunnin välein. Hissi, johon ensimmäistäkään roskaa ei kukaan jätä. Olin että vau. Muutenkin henkilökuntaa tuntuu monissa paikoissa olevan tosi paljon tarjolla. Jokaiseen pieneen asiaan on oma henkilö, tästä puhuttiin just töissä että kaikkiin pieniin talonmieshommiin ja muuhun on oma henkilö. Samoin toimistorakennuksen alakerrassa on kolme ihmistä, joiden työ on pääosin vilkuttaa meille. Kai jotain muutakin mutta aina kun meen ohi niin istuvat ja vilkuttavat, ei oo työpöytää tai mitään!

Yks siisteyttä ja ennen kaikkea mukavuutta edistävä ammatti, jonka ottaisin mielelläni Suomeenkin: uimahallin penkinpyyhkijä. Mimmi pyyhki luutulla+pyyhkeellä uimahallin pukuhuoneen vaatteenvaihtopenkkejä aina kun joku nousi siitä! Handy af! Ei ikinä tarvii miettiä että hitsi ku edeltävä kasteli koko pukkarin. Arjen sankari tosiaan!

Muutenkin julkisista tiloista ja paikoista pidetään huolta, viimeisen päälle puutarhaa ja katuja hoidetaan. Jätehuolto sen sijaan on yks asia mitä oon ihmetellyt, sitä ei taida oikein olla tai roska-autoja en ainakaan oo nähnyt - sen sijaan kyyryssä kulkevia 1,5-metrisiä vanhuksia kulkee isojen kärryjen kanssa autotiellä, he ilmeisesti tyhjentää roskiksia. Tämä selvinnee lähitulevaisuudessa muta tällä hetkellä luulen että se on heidän duuninsa. 



3. kuri ja järjestys

Äskeiseen liittyen, muutenkin tuntuu että kielloilla on täällä päinvastainen vaikutus ihmisiin kuin Suomessa. Jos Suomessa kielletään jotain, sitä asiaa halutaan ja yritetään tehdä kahta kauheammin, jos nyt tosi karrikoidusti ajatellaan. Täällä sen sijaan kielto on kielto ja sitä noudatetaan. 

Kaikkea voi kieltää. Paras näkemäni oli uimahallin kyltti, ei ripulissa uimaan. Tarkistathan ennen uimaan menoa, ettei sinulla ole ripulia. Tarvitseeko tuohon oikeasti kyltin?

Monissa julkisissa paikoissa on tällaisia pitkiä rivejä kieltomerkkejä porteilla. Harmi kun noi kuvat on aika monitulkintaisia eikä käännöksiä ole niin voi vaan arvailla mitä ei siellä saa tehdä.


En oo vielä oikeastaan eksynyt ja siihen suurin syy on just tää järjestyksen kulttuuri: kaikkialla on hirveästi opasteita ja ohjeita kaikkeen. Jokaisella suojatiellä on melkeinpä teksti minne katsoa, toki se on varmasti vasemmanpuoliseen liikenteen tottumattomille tehty. En silti pysy mukana kun on niin paljon yksisuuntaisia ja tuntuu ettei noissa ole mitään logiikkaa kuka saa kääntyä ja minne. Ehkä mä joskus vielä ymmärrän. Ainiin, punasia päin kävelystäkin on joku aika iso sakko mutta sitä ei aina kyllä noudateta. 

Metrotunnelit on pelkkiä kuulutuksia ja ohjeistuksia: 'päästä junasta pois jäävät ensin ulos', 'sinä rullaportaissa kulkeva, seiso suorana ja pidä kaiteesta kiinni, älä kävele', se 'älä vain katso matkapuhelinta vaan myös eteesi' tms. on kuitenkin oma lemppari ja tarpeellisin. Vasemmanpuoleisen liikenteen takia myös rappuset ja rullaportaat on yleensä 'väärinpäin' mutta jottei olis liian helppoa niin ei aina. Rullaportaat on vähän kurja kun meinaa lähteä väärään suuntaan, ei normiportaissa se väärä puoli niin tunnu. Onneks oon toistaseks huomannut ajoissa!

Jonotus on silmiinpistävä asia - ei pelkästään toi töihin jonottaminen mutta niin metroon kuin busseihin jonottajille on erikseen viivat maassa että jonot pysyy suorina. Eri bussit on merkattu maahan ja menet sun bussille vievään jonotuslinjaan. On kyllä suoria jonoja sitten!



Paljon lisää olis kylttejä ja kieltoja vielä jos niiden sanoman ymmärtäis... Kiitos kuitenkin että kerrot otsikolla että olis jotain ilmoitettavaa.


4. terveys

Täällä kyllä huomaa että terveysasioita ajatellaan paljon. Kuitenkin ihan eri näkökulmasta vissiin kuin meillä. Oon kuullut, että kiinalainen kansanlääketiede tai vanhan ajan rohdot on vielä ihan käytettyjä joissain piireissä, siksi täällä on niitä luonnon juttuja myyviä kauppoja ihan valtavasti.Mä myös asun kuivattujen merenelävien alueella, joten täällä kahta kauheemmin. Hajuun alkaa jo tottua vaikka ei se silti hyvältä tuoksu joku 95% ilmankosteudessa muhiva, kuivattu merimato.

Kaveri kertoi että heti kun täällä on joku uus terveysjuttu tms. niin jengi vaan liittyy jonoon, ei välttämättä tiedä mitä jonottaa mutta jonottaa vaan jonottamisen ilosta, joukon jatkeena! Jonotus on oikeesti todella verissä. Toisaalta jonottaahan suomalaisetkin ilmaisia ämpäreitä. 

Käsitys terveellisestä ruokavaliosta on myös ilmeisesti tosi eri: raakoja vihanneksia ei juuri kai syödä tai hedelmiä niinkään. Riisi totta kai kaiken perusta mutta nimenomaan keitettyä/paistettua. On se kyl hauska että just Suomessa valkoinen riisi ja perus vehnäpasta on ihan no no, täällä ne ruokavalion perusta. Mikä sopii kellekin niin!

Mua naurattaa kun tyyliin joka aamu nään jonkun kadulla venyttelemään ruvenneen mummon, joko rappusissa tai liikennevaloissa tai muuten, vähän niinku pakkoliikkeen näköisiä jotain ihme liikkeitä ja kävellessä saattaa myös heilua joku raaja. Pientä verryttelyä ruuhkassa, ihan kiva huitoa pitkin!

Auringonvaloa vältetään joo mutta se on enemmän vaan kauneusihanteen takia luulen ainakin eikä niinkään terveysnäkökulmasta. Mun etu se koska sain ruskettavaa aurinkovoidetta alennuksesta kun kaikki haluaa vaan valkaisevia rasvoja täällä.

Tässä oikeestaan omat top 3 terveysjutut:

Kuivatut kaikki ällöt, erityisesti kun tollasia tarantellan jalan näköisiä kuivatellaan kävelytiellä.


Lyödään huonekalumateriaalia eli bambua helvetin isoon puristimeen ja saadaan siitä todella epäilyttävää vihreää lientä.


Kuivattuja kääpiä??????????


5. hahmot

On jopa vähän pelottavaa, miten monta piirroshahmoa täältä tuntee jo nimeltä. Ne liittyy olennaisesti mun työhön, mutta ei niiltä voi välttyä vapaa-ajallakaan. Jengin vaatteissa, kännykänkuorissa, laukuissa, kengissä, kaikessa on hahmoja. Siis kyllä lapsilla totta kai mutta myös aikuisilla ja vanhuksillakin! Aika hauskalta tuntuu kun ei kyllä Suomessa nää paljoakaan aikuisten pukeutuvan hahmoja kuvaaviin vaatteisiin.

Tässä kuva yhteen puistoon johtavista portaista. Porukka halaili noita hahmoja ja otti kuvia.


Kukkakimppuunkin voi tunkea hahmoja. Vaatteissa niitä näkee kuitenkin kaikista eniten.


Ruokapaketeissa on myös niitä tosi paljon, ylipäätään mainosmateriaalissa missä vaan. Vähän leikkimielisyyttä arkeen, ihan söpöä!

Tällaista mä oon tarkkaillut, katotaan miten kesän jälkeen tuntuu nää asiat, onko vaan alun ihmettelyjä vai toistuuko samat jutut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bisous!