01 marraskuuta 2012

Lokakuussa

... oli eka vaihtarileiri saapumisen jalkeen. Ihanaa vaan puhua ja puhua esim. oudoista tavoista taalla ja vaan olla yhdessa: se oli meidan alueen 30 vaihtaria sellasella ihanalla maatilalla :) parhaita on yks ruotsalainen, norjalainen, liettualainen ja itavaltalainen tytto ja sit itavaltalainen, puolalainen ja tanskalainen poika - niin outoo et on kavereit tollasist maista mut just cool! 





... oli ekat (ja tokat ja kolmannet) ranskalaiset kemut. Kerran naytin suomalaista sisua ja uin 15-asteisessa ulkouima-altaassa :)




... Suomi tuoksui kotona. 10 min kierrettya kaupassa ensin yksin ja toiset 10 min myyjan kanssa lopulta loysin kaurahiutaleita - puuro ei oo tosiaankaan tunnettua taalla sita ei syo kukaan ja myyja ymmarsi eka etta etsin kulhoa johon laittaa vauvan ruokaa koska esimerkiks annoin et vauvat syo puuroa. Joo mut lopulta ja yhta hyvaa kun Suomessa :) Perheelle se on viela vahan liikaa ja host isa uskaltautui maistaa yhden lusikan ja muka tykkas ihan jees mutta naa ei oo millaan asteella tottuneita joten ymmarran hyvin ettei hirveesti houkuta! Ja makaronilaatikko ei oo koskaan maistunu niin hyvalta kun taalla tein yks ilta, se ei oo siita et ma tein sen vaan taa tilanne et pariin kuukauteen ei oo syony suomalaista ruokaa niin voi vitsi! Ja perhe siis ne tykkas tosi paljon, tulin tosi iloseks kun ne santsas ja kaikki meni.




... meilla asui viikon puolalainen Agnieszka. Ystavystyttiin nopeesti ja koko viikon kun juteltiin vahan haikeaa oli hyvastella mutta huhtikuussa nahdaan Puolassaa taas :) Kaytii porukalla iltaisin ulkona ja leffassa ja LUISTELEMASSA (40 puolalaista ja kaikkien ranskalainen kaveri joten ihan kivasti jengia). Suomessa jos kaydaan luistelemassa oon ihan surkee mut taalla ihmiset vaan kyseli et miten oot noin hyva.. vrt. mun kaveri kaatus 14 kertaa. Ainiin ja luistelu siis mielletaan ihan extreme urheiluks - eka mun hostit mietti et paastaako ne meita luistelemaan :DDDD !!! Sanoin et Suomessa luistelu on yhta vaarallista kun pyoraily ja lopulta host isa tuli sitten koko ajaks sinne (paljon muitakin vanhempia samasta syysta ahaha). Kulttuurieroja?



... tutustuin ranskalaisen ruokakulttuuriin oikeen kunnollales crêpes!! parhaita maailmassa siis niiiiin hyvia, aion oppii tekemaan ja tehda niita kaikille Suomessa. Ne syodaan tietty Nutellan kanssa (se on muuten italialaista), myos sokerin kaa mut ei oo yhta hyvaa ;) tai aprikoosi tai muuta hilloa. (ne oli vaan uunissa sailossa). Eka kuva on flan piirakka, kananmunaa ja ei paljon muuta, tossa versiossa on luumuja ja se on tosi suosittua taalla ja tosi tosi hyva. Sit myos syotiin des huitres, oistereita, ihan jannaa mut ei mitaan mun lempparia. Taalla kala ja merenELAVA (jotkut oikeasti elaa viela tiskissa) tiski on kaupassa kolme kertaa kun mika s-marketissa ja siis ihan mieleton tuoksu kun vahankin oot lahella. 





 ... ekaa kertaa paikallislehdessa oli jotain Suomeen liittyvaa, tosin negatiivista. Se on siis Jyrki Kataisen puukotusyrityksesta. Siina sanotaan etta se tapahtuma tuotti enemman pelkoa kuin vahinkoa mutta kuitenkin turvatoimia on lisatty. Kerran ennen joku rallikuski mainittiin jossain mut taa oli ihan isompi juttu nyt. Se on hassua miten tuntuu ettei se nyt kosketa mua. Joka paiva kotona katotaan uutisia ja luen "hesarin", joka on tosin vahan pienempi ja enemman viela meian alueen asioita - joka paiva ymmarran paremmin.


 ... tutustutin perhetta suomalaiseen kulttuuriin. Meidan kylan kirjastossa vieraili norjalainen kirjailija ja tasta syysta ne olivat hankkineet enemman skandinaavisia kirjoja ja leffoja: yllatyin tosi paljon kun siella oli Le Havre ja Very Cold Trip eli Napapiirin sankarit!!! Mieletonta, katottiin porukalla Napapiirin sankarit (rajoitus yks leffa per perhe joten ens kerralla Le Havre) ja siina siis kaikki suomalaisen kulttuurin ydin: alkoholi, lumi, talvi, Lappi, villapaidat, sauna, venalaiset turistit, potkukelkka, pimeys, alastomuus, avantouinti, porot... Kattelin mielenkiinnolla niitten ilmeita ja tykkas kylla ja nauroi paljon.

... juoksin 10km tapahtuman ja olin mun sarjassa kolmas! Se oli landella vanha kauppareitti joka oli siis ihan viivasuora ja tasainen maasto. En oo koskaan ennen ollut palkintokorokkeella jippii! Tein ennatyksen 52 min (koko skaban voittaja 33 min ja mun sarjan voittaja 49 min). Hauskaa oli olla ainoa ulkomaalainen, jotkut hurras "La Finlande"! Ois pitany olla Suomen lippu paidassa mutten tajunnut, onneks mulla oli sentaan juoksupaita Helsinki Midnightrunista.  Meita oli 290 - ihan hyvin nain pienelle paikkakunnalle :) Taulukossa kun oli nimi ja kilpailunumero ym luki myos alue vahan ku postinumero mista oot kotosin, kaikil muilla oli 79 tai 85 (ma asun 79) ja mulla luki Finlande! :D host aiti voitti oman sarjansa joten yhta juhlaa oli kotona. Ranskalainen kulttuuri nakyi siellakin - kaikki sai maalissa viinipullon...





... kaytin farkkutakkia! ilmat vaihteli +22... +8, ihan loppukuustakin viela oli 20 astetta mut seuraavana paivana tosi kylma ja tuuli eli siis ihan hirveesti aina vaihtelee ilmat. Tasta syysta ihmiset ei tieda miten pukeutua ja ihmeissani kattelen aina kun just jos on paivalla +13 vaikka, toisilla on karvavuoriset nilkkurit ja toisilla ballerinat (!!). Selvasti (Suomi lumikuvia vastaanottaneena kiitos iska <3) kuukauden viiveella vuodenajat taalla. Hostit sanoi etta talvella ei valttamatta tee kylmempaa kuin nyt, valilla tietty superkylma -5 mutta yleensa just jotain 5 astetta. Hauskaa kokea sellainen talvi sitten kun se alkaa :)

... puhuin ekaa kertaa ihanan rakkaan parhaan ystavani kanssa puhelimessa, parasta vertaistukea ikina. Eka puhelu kesti ihan kevyesti 2h, toka viikon paasta tunnin ja kerran sen jalkeen toinen tunti. Suomeksi VIELA mutta eikohan suunta oo kohti ranskaa ;) Se on hassua miten paljon oltiin huomattu ihan tasmalleen samoja juttuja ja opittu samoja hokemia etc. 

... kielta tuli tietty paljon lisaa. Luin ekaa kertaa oikean ranskankielisen kirjan koulua varten ja ymmarsin ehka reilut puolet. Uusia sanoja tulee aina vaan vahemman ja se jos joku tuntuu niin mahtavalta. Tuntuu etta eniten opin hokemia, niita on siis niin paljon mita toistetaan ihan joka valiin. Perheen kanssa meidan puheenaiheet on tasokkaampia koska mun sanavarasto yltaa muuhunkin keskusteluun kuin millainen ilma on ulkona tms :) Aloin kirjoittaa paivakirjaa ranskaks, pas de problème! Ja mielipide ranska on maailman kaunein kieli vahvistuu vaan! (...ja suomi maailman oudoin, aina kun joku kysyy jonkun sanan suomeks se kuulostaa niin hassulta > vaihtarileirilla nahtiin kukkoja ulkona ja kaikkien piti sanoa omalla kielella mita kukko sanoo ja kun tuli mun vuoro ja sanoin "kukkokiekuu" kaikki niin hajos!)

... kavin saunassa! Eika muuten ollu mikaan huono sauna vaan ihan kotisaunan vastaava :) Taytyy tehda siita erillinen postaus!

...pelasin molkkya! Se on siis se juttu mita jo ajat sitten mainostin etta jotain outoa on taalla. Meidankin perheella on molkky, ranskalaisittain molki; ja se on ihme kylla taalla huippusuosittu. Me pelattiin sita puolalaisten kanssa koulussa ja kaikki oli ihan ihmeissaan etta se on Suomesta. Kauheat paineet oli koska en nyt koe etta ihan huikea siina oisin mutta joka tapauksessa ylpeana selitin saannot kun ranskalaiset totes etta mahan ne parhaiten tiedan. Mita ihmetta, ihan kuin Suomessa oisin ollut lokakuun kun suomalainen leffa, kaurapuuro, makaronilaatikko, molkky ja sauna! ahaha!

... ja parasta: syysloma alkoi. Suomen torstai perjantai ja viikonloppu -"loma" on muisto vain: taalla kaks viikkoa taytta lomaa alkoi lauantaina. Vanhemmilla on lomaa yleensa vain yksi pyhapaiva Toussaint, joka, kuten yleensa pyhapaivat esim. aitienpaiva taalla, on arkipaiva :) Erikoisia suunnitelmia mulla ei oo, naan kavereita taalta ja lahialueilta vaihtarikavereita, meen ekaa kertaa kunnolla shoppailemaan !!!!, kayn salilla ja nautin siita ettei oo koulua. JIPPII terkut!

5 kommenttia:

  1. Ihania juttuja... kesken työpäivän pääsee arjesta irti! (siis tauolla :) ) Vastaan pian sähköpostiisi.... Mom

    VastaaPoista
  2. Moi, kiva taas lukea sun kuulumisia. Meilläkin on ihana vieras täällä, nimittäin eräs turkulainen Katri! Savuporopiirakat on uunissa ja lämmin sauna odottaa.... Nauti lomasta!
    T. Lea, Pasi ja Katri

    VastaaPoista
  3. cool toi paita juoksukuvassa! iksu, olet ihana<3

    VastaaPoista
  4. heiii! kai tehää sit kesällä oulussa les crêpes? ;)))) aa ne on NII hyvii! tosin nii on khyl tuore patonkiki...

    VastaaPoista
  5. ahaha toi kukkokiekuu :DDD kiva kuulla kuulumisiii taas, mä lähenki täst alle tunnin pääst ik-leirille ! vähä kyl jotenki mul on ankee fiilis mennä kuntsaa ilman sua, ois niin kivaa jos oisit mukana ♥

    - onerva

    VastaaPoista

Bisous!