02 marraskuuta 2012

Tunnelmia

En oo kauheesti kirjoitellu mitaan yleista, aina hirvee jono kuvia johonkin tiettyyn juttuun liittyen vaan joten nyt sit vaan yleisesti jotain. Mulla ois niin paljon kirjotettavaa mutta tuntuu etta jos lisaan 20 kuvaa ja hirveesti tekstia viela, kukaan ei oikeesti lue. Ihmettelen aina kun kirjaudun sisaan kun lukee etta tanaan 20 kavijaa, eilen 30, mista naita oikeen tulee mutta kiva jos luette :) !!  Laitan nyt silti pari kuvaa: taalla on syksylla kadulla tollasia jattikokosia juttuja jotka tippuu puusta, niita voi myos syoda ja yritin etsia kaannosta, jotain kastanjapuihin liittyvaa. Taalla on muuten viela nurmikot ihan kuin Suomessa toukokuussa, kirkkaan vihreat. Ihanaa kun tuore vasta-ajettu ruoho tuoksuu valilla, tulee kesa mieleen.



Syysloma kestaa siis kokonaiset kaks viikkoa - kiitos François Hollanden! Aikaisemmin oli pari paivaa vahemman ja tana vuonna on ekaa kertaa taa ennatyspitka loma. Eilen oltiin Pyhainpaivan kunniaks syomassa mummolassa ja nain siella myos mun host aidin siskon ekaa kertaa, ihan mukava muttei mitaan verrattuna mun supertateihin Suomessa <3 Syotiin sitten taas pidemman kaavan mukaan, alkuruoka ja -keitto ja aperitiivi, paaruoka, jalkiruokajuustot ja viini ja jalkiruoka ja jalkiruokakahvit ja -kakku !! Oon muuten alkanut tykkaamaan valkohomejuustosta - kulttuuri alkaa tarttua :) Se on kyl hyva koska sita on aina tarjolla ja juustoja yleensakin, myos koulussa saa valita ottaako juustoja vai jogurtin jne.

Taalla on kohta kaks kuukautta taynna ja on nii hassua ajatella miten vahan aikaa sitten viela en yhtaan tiennyt mita olis edessa, millainen koti ja ihmiset siella ja nyt kaikki on jo niin tuttua ja turvallista myos. Taalla jos liikun pimealla ulkona musta tuntuu ettei oo mitaan pelattavaa, taalla ei tosiaan liiku mitaan ihme hiippareita tai juoppoja puistoissa :) Kuitenkin mita ikina teenkaan on aina sellainen hauska tunne, vaikee selittaa mut se etten kuitenkaan oo kotimaassa ja silleen. Kun se puolalainen tytto oli meilla, vahan menin ranskalaisesta kun aina huudettiin "puolalaiset tanne; ranskalaiset tanne" ja esittelin paikkaa ja kotia ihan kuin oisin aina asunut taalla ahah!

Sara kirjoitti yks kerta juttuja mita yleensa kysytaan, kerro nyt niita ja myos mita sanotaan tai reagoidaan kun sanon jotain, matkin nyt tosi raikeesti!
"Ei kai teilla omaa kielta oo, kai te enkkua puhutte siella?"
"Miten sa voit osata kolmea kielta?"
"Suomi ja englanti on tosi samanlaisia kielia?"
"Teillahan on aina kylma?"
"Etteks tekin tee bisous kun te tervehditte?" 
"Siis etteks te oikeesti syo patonkia joka aterialla??"
"Tummaa leipaa? Alloo! Onks se pahaa?"
"Ei talvella voi uida!"
"ALASTI (saunasta kun puhutaan)!!!!?"
JA YLEISIN KOKO REISUN AIKANA: "Onko suomalaiset aina noin pitkia?" Siis ihan aina kun oon tervehtinyt jonkun uuden kanssa ja jatkan matkaa, takaa kuuluu "oho, onpas se pitka!" Naurattaa vaan koska ei 173cm mun mielesta nyt oo mikaan tosi pitka!

Koti-ikavaa ei juurikaan mutta tietty on haikeaa kun luen mita sinne kuuluu. Perheen tai kavereiden kanssa en pystyis puhumaan Skypessa. Yli kuukaus sitten puhuin mun siskon perheen kanssa, silloin viela meni koska se oli niin alussa mutta nyt tunnen jo etta varmaan ois rankkaa. Sahkoposteja on kuitenkin kiva lahetella ja kavereiden kanssa vaihtaa kuulumisia Fabossa, mutta tuntuu etta se on niin pienta ja pintapuolista mita siellakaan puhuu. Host perheen kanssa jutellaan ihan kaikesta ja ne aina kyselee oonko kuullut Suomesta jotain uutta ja joka paiva puhutaan jostain eroista maiden valilla. Esimerkiks huomasin etta salitunnilla ohjaaja teitittelee mutta Suomessa se on enemman "sa et luovuta!! sa jaksat!" eika teitittelya. Sama juttu lehtien kanssa "Loyda tyylisi!", taalla teitittely AINA. Se vaan opitaan niin pienena jo ja se on merkki kunnioituksesta ja myos etta saastetaan pieni etaisyys. 

Tassa nyt jotain yleista, hyvaa loman eikun syksyn jatkoa sinne ;)

2 kommenttia:

  1. Mul on ihan sama toi ''häh onks Suomes joku oma kieli :O?'' sit ne haluu et sanon jotain ja tuntuu tosi oudolt aina sanoo jotain suomeks. Outoo, ku vaik kirjottaa suomee joka päivä ni puhuminen tuntuu tosi oudolta. Eilen ekaa kertaa en keksiny suomeks jtn sanaa (tosin en tienny sitä ranskakskaa joten kohta en osaa enää mitää kieltä, haha)

    VastaaPoista
  2. "Taalla jos liikun pimealla ulkona musta tuntuu ettei oo mitaan pelattavaa, taalla ei tosiaan liiku mitaan ihme hiippareita tai juoppoja puistoissa." haha meillä just päinvastoin, aina jos oon illalla ulkona ja meen sellasen puiston läpi ni joka kerta siel on joku väijymässä :D

    VastaaPoista

Bisous!