10 helmikuuta 2021

Fiilistelyä ja terveiset lockdownista!!!

Tää jokaiselta haikilta päivittely ja siinä yhteydessä yleisten kuulumisten kertominen ei kyllä onnistu, laskin just että nyt on 7 haikkia viimeiseltä 10 päivältä päivittämättä! Tulee jo melkein stressiä kun ei vaan millään kerkee jokaisesta kirjoittelemaan kun ei täällä tosiaan paljon muuta tehdä kun kierretä kukkuloita!! Touhua siis riittää. Tässä tulee nyt yleisiä kuulumisia ja fiilistelyä pitkästä aikaa.

Meillä alkoi "lockdown" muutaman tunnin varoitusajalla sunnuntaina. Kl 12 tuli infoa että kl 18 eteenpäin, viikoksi (kunnes toisin ilmoitetaan), on kaikki kiinni paitsi ruokakaupat ja apteekit sekä paikallinen Alko "Vinmonopolet". Silloin kyllä heti todettiin että ei juuri tuu vaikuttamaan meidän arkeen koska harrastukset on ulkona ja luennot kuitenkin koneella. 

Tosin tapahtumien/kokoontumisten järjestäminen kiellettiin täksi viikoksi eli peruttiin neljä meidän viidestä tapahtumasta (opiskelijajärjestön kanssa) mutta on onneks oltu koko alkuvuosi sillä asenteella että järjestetään niin paljon kuin kehdataan koska jossain kohtaa se saatetaan kieltää! Eli on tähän asti tehty kaikkemme että porukka tutustuu ja pidetty niin paljon tapahtumia että ei viikon tauko (mahdollisesti pidempi) haittaa tässä kohtaa. Tää sulku ei tapahtunut sen takia että Bergenissä ois joku koronakaaos (täällä on ollut tyyliin kymmentä keissiä per päivä) mutta sen takia että se mutaatio saatais pysäytettyä. Norja kyllä ottaa tosissaan tän korona-asian, hieno ajatus yrittää toimia ennen kuin on liian myöhäistä! 

Yksinasuvat saa nähdä paria ihmistä (se on eri asia lasketaanko mut yksinasuvaks kun en näe kämppiksiä jotka nököttää huoneissaan saati sit kaverit joilla on yksiöt jaetulla keittiöllä – kaikki on vähän harmaata aluetta) ja on nyt nähty ulkona enemmänkin ja sisällä rajoitetusti. Ollaan yökyläilty yhen kaverin kaa ja pidetty haikkitreffejä. Ja myöhemmin tekstissä paljastan uuden harrastukseni joka on myös hyvin sosiaalisesta kanssakäymisestä riippuvaa, jokapäiväiset treffit! Eli ei tää sosiaalinen elämä tähän lockdowniin lopu!

Yleistä Bergen-fiilistelyä

Noniin, ensimmäinen fiilistelynaihe on tän uuden kaupungin kauneus joka on useaan kertaan mainittu aiemminkin. Tuli muuten just kuukausipäivä täällä – 7.1. laskeuduin pimeässä maahan enkä tiennyt mitä upeutta auringon noustessa näkisin kaikkialla! Ollut kyllä aivan ikimuistoinen kuukausi ja tää on vasta alkua!! 

Eka kuva 200 m kotoa yks aamu matkalla aamu-uinnille, toka kuva joskus kasin aikaan aamulla matkalla koululle, otettu mun ikkunan alta. Kolmas kuva mun naapurustoa, niin kaunista auringonpaisteessa ja tietty kuten kaikissa kuvissa, vuoret takana kehystämässä. Meillä on ikuinen joulu täällä, joulukuusi on edelleen nyt helmikuussa keskustaa koristamassa.

Bergenin parhaiksi puoliks on osoittautunut paitsi sen kauneus ja luonnon/vuorten läheisyys, sen pieni koko. Ihan kuin Uumajassa asuessa, kaikkialle on lyhyt matka joko kävellen tai hyvillä yhteyksillä. Bussiyhteydet on oikeesti tosi mahtavat ja nopeat, kaikki skulaa ajallaan ja nopeasti, usein ajellaan vuorien läpi rakennettuihin tunneleihin jotka on, kuten arvata saattaa ihan pikapikareittejä, koska ei oo liikennevaloja tai muuta hidastamassa. Tyyliin kaikki ketä tunnen asuu vartin sisällä kotoa ja tälleen eli tosi helppo sopia mitä vaan menoja!








Uuden harrastuksen fiilistelyä

Noniin, tässä tarina miten musta tuli alotteleva kylmäuimari. Meillä piti viikonloppuna olla sauna- ja uintitapahtuma opiskelijajärjestön kanssa ulkouimapaikassa (missä myös lämmitetty allas). Jouduttiin siirtämään sitä kun ne päätti yhtäkkiä alkaa myydä pääsyliput etukäteen ja meidän 20 hengen porukka jäi ilman. Suomalainen luokkakaveri ja hyvä ystävä ehdotti sit et mennään uimaan ilman saunaa ja mehän mentiin!

En ollut koskaan ennen muistaakseni ollut uimassa talvella ilman saunaa ja oon aina pitänyt ihan hulluna koko ajatusta. Jotenkin siinä vaan kävin niin että se olikin aivan huikeen siistiä ja se adrenaliinipotku joka siitä tuli oli ihan mahtava! Mukana "katsomaan" tullut unkarilainen kaveri – kukaan muu ei siis innostunut tästä ideasta ekalla kertaa – inspiroitui menemään spontaanisti uimaan meidän jälkeen kun oltiin niin fiiliksissä. Niinpä keksittiin viikkohaaste – käytäis viikon ajan joka päivä pulahtamassa.

Tilanne eteni niin että kolme päivää käytiin onnistuneesti kolmen haasteessa mukana olleen kesken pulahtamassa eri paikoissa. Tokana päivänä käytiin testaamassa yks kahvila joka tarjos ilmaiset kaakaot kaikille kylmäuimareille, oli ihan luksusta pukea päälle vaatteet sisällä! Kolmantena päivänä kuitenkin oli joku -10 astetta ja yks meistä palelsi varpaansa (huonot sukat ja kengät + kotimatka vähän venyi) eli tästä tuli varoittava esimerkki meille muille ja onneks hänellä takaisi normaalilta tuntuvat varpaat seuraavaksi päiväksi eli selvittiin säikähdyksellä. No, me loput yllytyshullut on kyllä jatkettu haastetta ja tätä kirjoittaessa 5/7 päivää suoritettu. 

Superjännittävää tehä jotain aivan uutta ja lisäks tää hyväks todettu uimapaikka (hyvä laituri ja tikkaat) on vaan kilsa kotoa, puolimatkassa yliopistolta keskustaan eli tosi kätevä asuntolassa asuville kamuillekin! On innostettu mukaan jo pian kymmenkunta ulkomaalaista jotka ei koskaan oo tehnyt vastaavaa, saksalaista ja belgialaista muun muassa käynyt meidän mukana joku päivä.








Kamufiilistelyä

Tää tänhetkinen koronasekoiluaika on mulle henkilökohtaisesti, yksinkertaisesti monesta näkökulmasta paras mahdollinen aika olla vaihdossa. Miksi, vaikka on rajotuksia eikä voi bilettää niin kuin vaihtarit yleensä tykkää?

+ ei oo FOMO (fear of missing out = harmitus että missaa jotain kotoa), koska kotona ei tapahdu juuri mitään eli elää vaan yhessä maassa kerralla
+ oon vaihdossa jo kolmatta kertaa niin en muutenkaan bilettäis klubeilla sillai kuin muut kaks kertaa. Kotibileitä on kuitenkin pidetty jo ainakin viidet täällä ollessa eli kemuiltu on kyllä, ei baareissa ikinä oo parhaat bileet JA ei Norjan alkoholihinnoilla sellasiin kehtais ees mennä.
+ tää vaihto oli muutenkin suunniteltu ulkoilu/urheiluvaihdoksi ja sitä ei rajotukset tosiaan estä vaan tukee!
+ koska luennot on etänä, voidaan maantieteellisesti olla missä tykätään. Normaalisti on kuitenkin luennoilla käytävä (mitä muistan tällaisesta vuodelta 2017 kun viimeksi oon elänyt niin) Tää tarkoittaa että Norjan sisäiset reissut pitäis onnistua ellei tuu jotain Uusimaan sulun tapaista (*sormet ristissä*).
+ KAIKKI VAIHTOKAVERIT ON SUPERMOTIVOITUNEITA JA INNOSTUNEITA TEKEMÄÄN JA KOKEMAAN ASIOITA koska suurin osa ei oo vuoteen päässyt tekemään ja kokemaan juuri mitään, koska suurin osa muista on Keski-Euroopasta kotoisin ja siksi ollut kotiinsa lukittuna viime kuukaudet.

Oon tosi onnellinen tästä porukasta joka tänne on mutkien kautta päätynyt. Niin, meidän noin 35 hengen luokasta varmaan 15 hengen ei pitänyt olla täällä tänä keväänä. Ne, jotka oli tulossa Bergeniin, oli tulossa syksyksi, ja myös meitä on monia jotka oltiin menossa aivan muualle! Jengi on tosi aktiivista, meidän järjestön tapahtumissa on usein ollut 25 ilmoittautunutta (pienissä porukoissa tehty siis kaikenlaista, max 10 sisällä ja max 20 ulkona). Kaikki ehdottelee monenlaista ideaa ja on tosi innoissaan täällä eli se mahdollistaa monenlaista kivaa porukalla!

Ylivoimaisesti eniten meiän luokasta on hengannut mun hallitusporukan kanssa, eka kuva on meidän ekalta tiimidinneriltä eli käydään kevään mittaan kaikilla syömässä ja jokainen tekee oman maansa ruokaa. Tein (ruotsalaista?) lihapullia ja muusia ja kermakastiketta (ja lisukkeena oli tietty puolukkahilloa ja hapankorppua) ja kaikki meni. Meillä on siis Unkarista, Belgiasta/Briteistä, Italiasta, Slovakiasta ja Saksasta nää 5 muuta jäsentä ja ihan huikeen kivaa yhdessä! Itse hallitushommat on myös sujuneet tosi hyvin tähän asti, suunnitellaan ja järjestetään siis paitsi vapaa-ajan tapahtumia, myös yritystapahtumia ja kestävään kehitykseen liittyviä tapahtumia ja haasteita. Viikottaisissa kokouksissa näitä suunnitellaan ja on siinä yhteydessä pidetty välillä myös tiimi-illallista ja sit näiden lisäks kaikenlaista muuta vapaa-ajan hengailua. 

Oon miettinyt että jos en ois hakenut tähän puheenjohtajaks niin mitäköhän oisin tehnyt kaikella tällä vapaudella. Tää tuo tosi kivasti sisältöä elämään kun on jotain oikeeta puuhaa kun noista koulujutuista ei siis oo kalenteria täyttämään eikä siellä haikillakaan nyt ihan koko ajan voi olla!





Tietty on luokkalaisten kaa haikattu paljon, täältä löytyy kyllä aina joku joka lähtee messiin vuorille, auringonlaskuja jahtaamaan ja muulloinkin. Muutamat on iltaisin kosiskellut revontulijahdille mutta mä oon niitä kuitenkin jonkun verran nähnyt ja täällä kun on aika pienet todennäköisyydet nähdä niin tuntuu vähän kurjalta ajatus olla -10 asteessa kukkuloilla illalla myöhään. Vielä ei oo ketään onnistanut. Jos ja kun pohjoiseen suunnataan lähiaikoinan niin sitten ehdottomasti jahtiin!




Viime viikonloppuna just ennen kuin rajoitukset tuli voimaan, järkättiin tiimipäivä meiän hallituksen ja sen alaisten "tiimien" kanssa. Meidän 6-henkisen hallituksen lisäks on 10 luokkakaveria eri tiimeissä jotka auttaa meitä eri järjestelyissä. Tehtiin nuotio, grillattiin vaahtokarkkeja ja juotiin teetä, oltiin järkätty kaikenlaista olympialaista ja muuta kisaa. Oikeen kiva talvipäivä yhdessä kymmenestä eri maasta tulevien kamujen kanssa! Vaatteet haisee nyt sit nuotiolta seuraavat viikot kun lämmiteltiin aika lähellä monta tuntia...





Suomikamuja unohtamatta <3 Oon saanut ihania ystäviä uusista ja vanhoista tuttavuuksista täällä ja suomalaisten kanssa kaveeraamisessa on se iso hyvä puoli että tullaan pystymään hengailemaan helposti kotona Norjan jälkeen! Suomimimmien kaa menoja järjestäessä kyllä huomaa niin selkeesti ne kuuluisat kulttuurierot, että kuinka helppoa meidän on sopia asioista kuten kuka tuo mitä, missä nähdään ja monelta. 

Nyt kun on tehty reissusuunnitelmia lähitulevaisuudelle on ihan tarkoituksella suunniteltu juttuja meidän kesken koska reissuun lähtö ihan eri mentaliteetilla reissavien kanssa voi tuottaa enemmän stressiä kuin hupia... Kaks tästä kuuden hengen porukasta oon tuntenut jo Mikkelistä viiden vuoden takaa mutta on tietty täällä tutustuttu nyt ihan eri tasolla ja aivan huikeita mimmejä nää kaikki <3





Mä oon saanut yhden norjalaisen mimmikaverin nyt jonka kaa on hengailtu pari kertaa! Ei oo niin helppoa sellasia löytää (varsinkin kun nää paikalliset kämppikset ei poistu huoneistaan). Tutustuttiin sellasen kaverinlöytämissovelluksen kautta ja on ollu tosi kivaa saada harjoittaa kieltä tietysti ja muutenkin tutustua, hän on kotosin ihan pohjoisesta Hammerfestistä. On käyty pari kertaa haikilla ja muitakin suunnitelmia jo tehty. Vähän voi olla eroa maisemissa kelin mukaan:



Vielä pari tuoretta kuvaa eiliseltä: ihana haikki lockdownin kunniaksi mun hollantilaisen ja itävaltalaisen vaihtarikamun kaa ja iltateet mun hallituslaisen kämppisten kanssa. Kunnon supersosiaalinen päivä siis, mun lempijuttu!! Toi värikäs paketti kaakaotermoksen vierellä on muuten norjalaisten haikkisuklaapatukaksi brändäämä herkku "Kvikklunsj", jonka kaa otetaan kuva maisemaa vasten.






Tällanen essee täältä, iloisin terkuin Norjan kirjeenvaihtaja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bisous!