24 tammikuuta 2013

Joo!

Niin, mita kuuluu? Joo! Jokapaivainen keskustelu, usein kun tehdaan poskipusut kysytaan vaan ihan muodon vuoks ça va? eli vahan kuin miten menee ja sit jos ei vastata et ça va. hyvin menee, sanotaan vaan oui eli joo. Ekoina paivina aloin selittaa siihen jotain et mita oikeesti kuulu ja kaikki vaan katto et mita sa selitat. Akkia opin ettei siihen sen kummempia kuulu vastata jos tolleen vaan ohimennen joku kysyy. Taa ei tarkota sita ettei ranskalaiset ois kiinnostuneita toisten kuulumisista, ei, mut se on taas sit eri tilanteessa missa siihen kuuluu selittaa mita kuuluu. Naita kivoja pikku kirjoittamattomia saantoja on tullut tosi paljon ja niitahan tanne lahdettiin myos oppimaan.

On ollut oikein hyvan mielen viikko tahan asti! Sita on tuonut kolme kirjetta Suomesta ja pitkat puhelut SannanAnnan ja Emman kanssa, kaikki samalta jarjestolta Suomesta Ranskassa. Tunti menee ihan tosta vaan kun kerran soittaa. Puolivali lahestyy ja on tosi tarkeeta et on naita ihania ystavia joitten kaa jutskaa kaikesta ja huhhuh etta voi olla samoja ajatuksia tasta maasta, maalaisista ja tavoista ja kaikesta! Paljon saa nauraa. Tarkeana teemana on tietty vaihtarikilot, host aidin kaa naurettiin et ihan ku ois joku kilpailu et kuka keraa eniten kun niista aina niin puhutaan. Oma saldo 4-5 ! Viela on matkaa AFS:n Ranskan epaviralliseen ennatykseen, joka on 17 kg. On janna miten ollaan kaikki kuus suomalaista aika eri puolilla, kaks Saksan rajalla melkein, ma taalla melkein reunassa, yks keskemmalla, toinen Sveitsin nurkassa ja yks taas vastarannikolla.

Sain tassa just tosi kivan uutisen. Mun ranskalainen tuttu Emma, tutustuttiin mun jarjeston AFS:n kautta, lahtee siis Suomeen vaihtoon syksylla JA SE SAI PERHEEN TALLA VIIKOLLA! Eika siina kaikki vaan se sai sen Leppavaarasta Espoosta !!! Oon ihan fiiliksissa. Vaikkei tunneta viela just ollenkaan, taa tarkottaa sita etta mulla on Suomessa syksysta lahtien oikea ranskalainen kaveri jonka kaa puhua ja jolle opettaa suomea ranskaksi kun puhutaan jne ! Tulee kylla hauskaa teha noin pain. Jes! Kirjoittelen sille maileja suomi-ranska vaikkei se osaa viela just ollenkaan mut jotain yksinkertaisia lauseita ihan huvin vuoks. Vitsi miten jannaa et lahtee Suomeen vaihtoon! Ja toinen kiva uutinen, mun perhe varas lennot, tulee heinakuun alussa kaymaan, pari paivaa ennen mun Suomeen lahtoa. Niin on just hyva, en kesken vuoden niin haluis.

Meilla on kotona ja aika monilla oon kuullu taalla, sellanen digiboksi et se tallentaa automaattisesti melkein kaikki ohjelmat ja niit voi kattoo pari viikkoo siita ku se on tullu telkkarista. Ihan super katevaa muuten! Paatin hakea isanmaakohtauksessani hakusanalla suomi ja loytyi sielta kuulkaa ohjelma Saimaan norpista. Opin vaikka mita ja tosi kiva katella kun tietaa et se on Suomessa kuvattu. Kaikkihan on siis dubattu ettei kielta kylla kuule. Saimaannorppa on yks alykkaimmista veden elaimista. Loysin myos ohjelman norjan saamelaisista ja siinakin puhuttiin Suomesta ja Lapista vaikka mita.

Talla viikolla oli "Ranskan ja Saksan ystavyyden 50-vuotisjuhla", uutisissa naytettiin juhlakonsertissa nukkuvia poliitikkoja (Hollande oli hereilla!) ja tanaan oltiin koulun vieressa kylan leffateatterissa katsomassa saksalainen leffa. Yleensa tosiaan ihan kaikki on dubattu mut siina oli tekstitys ranskaksi. Ymmarsin ihan kaiken, tuli niin kuningasolo! Ranskalaiset sen sijaan ei oo tottunut niihin tekstitysten lukemiseen ja niitten oli toisten vaikea seurata. Kun naen sen kirjoitetun kielen on viela helpompi ymmartaa vaikka hyvin oisin dubbauksenkin tajunnut, varmaan. Koska me mennaan huhtikuussa siis Puolaan meian luokan ja rinnakkaisluokan kaa, meian opetuksessa on historiassa, mantsassa, enkussa ja ranskassa kaikkea siihen liittyvaa ja toikin leffa liittyi myos Puolaan. Siitakaan en oo ennen tiennyt yhtaan mitaan.

Vahan valia muuten joku kaveri tulee et telkkarissa kerrottiin Suomesta jotain tai et niitten vanhemmat oli lukenut tai katsonut jotain siihen liittyvaa, tai sit ku meen jollekkin niilla on kysymyksia mita ne on miettinyt tai kuullut et onks ne totta! Revontulet, Lapin kesayot ja lumihotellit, husky reki, moottorikelkka on suosituimpia aiheita. Ma en oo kohdannut sellaista mita esim islantilainen ja liettualainen tytto kuulee vahan valia, koska niitten maita on pidetty ihan takapajuloina kaukana kaikesta (miten ei Suomea, kauempanahan me viela ollaan kuin Liettua) ja kysytty just et onks niil nettia, kannykkaa, telkkaria yms. Yks kaveri kysy vaan kerran et oliks mul kannykkaa Suomessa ku se ei ikina nahny mun kayttavan sita.

Ei liity mihinkaan mutta syotiin viikonloppuna linnun lihasmahaa salaattissa. En tiennyt suomekskaan sita sanaa. Se oli ihan ok mutta ajatus vahan ei ollut niin miellyttava. Kaikkea oon taal kyl maistanut, en tiia miten sen kynnys maistaa mita vaan uutta on niin paljon matalampi. Taalla on sitkeesti +5 lamminta, tuntuu ihan maaliskuulta (onneks ei viela oo!) tai sit lokakuulta.

Tallaista tanaan vahan kaikkea! Gros bis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bisous!