12 tammikuuta 2013

Le lycée

TYLSA TEKSTIPAIVITYS!

Nyt vihdoin kerron millaista taalla on koulu! Taa ei siis varmasti oo samalla tavalla kaikissa kouluissa et koskee nyt ihan vaan mun lukiota. Lukio ei yleisesti poikkea paljon ylaasteesta Suomessa koska sa et ite oo vastuussa just mistaan, lukkarit valmiina, maikat kyttaa ja kaikki poissaolot ja myohastymiset pitaa tilittaa ja vanhempien kuitata paperilla. Meilla on jopa reissuvihkon tapainen kirjanen...

Lukioon mennessa valitaan suuntaus L, ES tai S. L on kirjallisuus- ja kielipainotteinen linja, ES mun talous- ja sosiaalilinja (7h viikossa taloutta ja myos enemman historiaa) ja S tieteet, siella on vaan ne jotka on tosi hyvia koulussa. Vahan outoa kun meidan koulussa on samassa niinkuin amis ja myos ammattikorkean tapainen ja ma en edes aina tieda ketka mun kavereista on siella amiksessa koska se ei erotu millaan tavalla. Ne parikymppiset kylla erottaa ne on kaikki puku paalla koulussa!

Meidan lukion nimi on Lycée Ernest Perochon. Perochon oli ranskalainen kirjailija. Koulun lisaksi voi valita triathlonin tai rugbyn etta on treeneja monta kertaa viikossa ruokavalkalla tai just koulun jalkeen. Mun host siskolla on triathlon.

Koulusta en todellakaan stressaa, teen tunneilla kaikki mita muutkin, samat kokeet ja kaikki oon tehnyt alusta lahtien vaihtelevalla menestyksella tosin mutta en vie toita kotiin sanotaan nain. Vaihtareita on ihan laidasta laitaan, moni ei tee koulussakaan mitaan missa ei kyl oo mitaan jarkea vaan istua paikallaan niin monta tuntia paivassa, mut just puhuin yhen vaihtarin kanssa joka opiskelee kotonakin ihan hulluna ja 16 sen keskiarvo... Just! Maikat ei vaan aina ymmarra sita ettei mun vaihtovuoden paamaara oo opiskella matikan kaavoja himassa, esim matikan maikka sanoo koko ajan etta alappas opiskella saannollisesti joka paiva kotona, en tietenkaan voi sanoa vastaan mutta unissas! Nauratti muuten kun ranskan maikka laittoi mun todistukseen 'esimerkillinen asenne', vaikka olin just tapaamisessa maikan kanssa sanonut kun se kysyi etta montako tuntia kaytat paivassa opiskeluun sanoin etta nolla. Koulu on suhteessa tosi suuri osa vaihtovuotta ja siellahan sita parhaiten samaistuu muihin nuoriin. Tanne tullessa oon allekirjoittanut paperit missa sitoudun kaymaan koulua ja host perhe pitaa kylla huolen etten lintsaa.

Musta tuntuu etta naa on hirmu hyvia koulussa! Enkkua ei nyt lasketa mutta esim ranskantunneilla naa analysoi ku vetta vaan kaikki mahdolliset ja siina kylla huomaa etta ala-asteella jo pitaa lukea paksuja mestariteoksia naa on niin tottuneita sellaseen vanhaan krijallisuuteen. Ma luulen etta vanhemmat tarkkailee enemman etta naa tyoskentelee koska tosi usein kuulee jotain siihen viittaavaa etta vanhemmat raivos kotona kun oli saanut huonon numeron, oon myos nahnyt lukiolaisia jotka itkee kun saa 10/20 ja kerran joku ei ollut saanut iltaruokaa kun oli saanut huonon !!! EIKAAAAA

aineet
Mulla on matikkaa, ranskaa, enkkua (naurettavat kaks tuntia viikossa joten taso on sen mukainen), espanjaa, hissaa/mantsaa, talous/sosiaalijutskaa ja bilsaa/fyssakemmaa. Enkun tunnilla kun opettaja kysyy jotain, tyypit kysyy viereiselta sanoja tasoa iloinen tai maanantai ... Mun taytyy kirjoittaa ranskaks enkunkokeet ja aineet ja maikka on tosi mahtava koska samalla kun se opettaa muille enkkua se aina muistaa kaantaa kaikki ranskaks.
Espanjaa kaikki on lukenu 4 vuotta mut kunhan hillun siel tunneilla se on ihan rentoo ja kaikenlaista kyl opinkin mut se et aloitan konditionaalista ennen preesensia yms ei ihan toimi. Espanjaa naa oikeesti osaa paitsi r on vaikee ja kyl jotkut enkkuukin mut ku yleinen asenne on se "me ollaan ranskalaisia ja tosi huonoja enkussa" niin valmiiks jos on tollanen asenne ni ei oikeen voi oppia!
Taloudessa opiskellaan kirjanpidosta lahtien talouskayria ja kaikkee en oikee osaa selittaa mut se on varmaa et tiedan siita enemman ranskaks kun suomeks koska ei oo toi talous ihan mun ykkos kiinnostuksenkohde (ollut ennen, tasta eteenpain kylla!!) .. Mantsa on hyodyllista koska kaydaan lapi Ranskan kaikkea mahdollista, tulee paljon yleistietoa tasta ihanasta maasta. Historiassa opiskellaan tietty aina oman maan historiaa joten kun Suomessa on tietty painotus Suomessa on kiva tietaa enemman Ranskankin historiasta.

BAC
Bac eli baccalauréat on naiden yo eli paattokokeet. Koska ma oon lukion tokalla, teen vuoden lopussa ranskan ja bilsa/fyssakemman kokeet, kaikki muut tehdaan vasta lukion vikana vuonna. Taalla on siis sanottu kun sa valitset sen lukion suuntauksen etta mitka aineet sa kirjoitat ja milloin. Kokeilla ei siis sinallaan oo mitaan merkitysta mun kouluun Suomessa joten ei paineita mut ei oo mitaan havittavaa et janna nahda miten menee sitten. Bac blanc on en tieda sita termia Suomessa mut harjoitus ylpparit ja taalla se ei toimi silleen et joku yo lautakunta on niin vastuussa kaikesta vaan maikat tekee ja korjaa noi harjoitukset ja niita on ihan mielettoman usein et todellakin harjoitellaan varsinaisia kokeita varten.

internat
Meidan lukiossa on internat, joka on vahan niinkuin sisaoppilaitos muttei kuitenkaan. Ne oppilaat jotka on siella on aika paljon koska meita on lukiossa noin 700 kai ja niita on yli sata. Ne tulee maanantaiaamuna laukkujensa kanssa (ne voi jattaa myos koululle kamoja jos haluu) ja lahtee perjantaina kotiin koulun jalkeen. Ne syo kolme kertaa paivassa koululla ja niilla on tarkat ajat opiskeluun varattu ja yks telkkari-iltaviikossa ja suihkuvuorot jne mut kaikki joitten kaa oon puhunut jotka asuu siella tykkaa paljon. Jos niitten pitais ottaa bussi 6h30 aamulla se on houkuttelevampaa olla ihan koulun pihalla. Niilla on parin hengen huoneet. Se maksaa muutaman tonnin vuodessa ja on suhteessa aika edullinen. Ja noitten pakollisten laksytuntien takia ne on usein superhyvia koulussa.

kokeet
Taalla ei oo koeviikkoja vaan sellaisia pikkukokeita, contrôle niita on vahan valia, joka viikko on pari kolme eri ainetta. Ne voi olla esseitakin mutta mulla ei oo taalla ollut viela yhtaan sellaista isoa normi koetta mita Suomessa et nailla on pienemmista alueista tosi usein. Lisaks on (ylaaste!!!) kotitehtavia jotka pitaa palauttaa ja maikka arvostelee.

koulupaiva
Yleensa kaikilla on 8h00-17h30, ehka yhtena paivana saattaa alkaa tunnin myohemmin. Kaikki ottaa ylimaaraasia aineita koska niista saa lisapisteita yo:issa, mut mulhan nyt ei niita tosiaan oo niin mul on vahan vahemman edes koulua et alotan 9/10. Valkat on 10 min joka toisen tunnin valissa ja ruokatunti 1,5 h. Valkat ollaan aina aina ulkona vaik ois kuinka kylma! Kello soi valkalle ja pois, sellainen kiva tittididii musiikki. Keskiviikko on siis koko Ranskassa yleensa kai aina vaan puoli paivaa eli iltapaivalla ei oo tunteja ollenkaan, paras paiva viikosta. Se on varattu harrastuksille ja tietysti kaikkien intohimolle laksyille. Ranskassa voi kuulemma olla lauantaiaamuna koulua mutta meilla taalla ei onneksi!!!

koulumatka
Taa on ihan naurettava juttu en voi ymmartaa! Mun koulumatka on superlyhyt, 10min kavellen ja tosi usein kun tuun koululle joku kysyy 'tulitsa kavellen?' ja kun sanon etta joo ne on ihan et eikaaa miten sa jaksat tai pystyt voi raukkaa. Miten kaikkien vanhemmat pystyy ne viemaan ja hakee joka aamu ja iltapaiva ja vielapa tosi monet palaa kotiin lounaalle niiden kyydilla tietysti. Mopoilla tulee jonkun verran ja pyoralla tosi harva, koulubussilla kylla paljonkin porukkaa jotka asuu tyyliin 10, 20 km:n paassa.

kannykat
Koulurakennuksessa on ehdottomasti kiellettya kayttaa kannykkaa tai mitaan sellasia omia laitteita, jos maikka tai muu henkilokunta nakee ekan kerran otetaan kolmeks paivaks ja tokan kerran viikoks talteen - kukaan ei ota riskeja sen suhteen. Sen takia ollaan ulkona valkat koska siella sita saa kayttaa. Se on hassua koska kenellekaan ei naa kannykkaa tai mitaan tunnilla koska sen takii ollaan tosi tiukkoja ne ottaa heti sen pois.

laksyt
Kaikki stressaa ihan hulluna koulusta ja bacista, ainoo mita naa tekee viikolla on laksyt. Kylla. Vaik ois kuinka cool tyyppi ja kysyt mita teet illalla se on aina laksyja tai luen kokeisiin. Keskiviikkona paastaan 12 eli ois oikeesti aikaa tehda vaikka mita ja joka viikko petyn kun kysyn innoissaan et tehtaisko jotain porukalla koulun jalkeen, kaikki menee himaan tekeen laksyja aha kivakiva! Se mika on tosi janna on et oon kuullu muutamilla kay himassa yksityisia maikkoja viela koulun lisaksi. Mista naa repii kaiken motivaation ja rahan ja ajan tollaselle.

lukujarjestys
Vaikka ollaan lukiossa lukujarjestys on sama koko vuoden! On vaan A ja B viikot jolloin se vaihtuu ihan vahan et jotain ainetta on enemman toisella viikolla jne. Suomessa tuntuu kun on tottunut siihen etta jakso vaihtuu etta on aina kauhee tarve jo saada muutosta mutta ei taal oo tuntunut viela silta ja pakkohan tohon on tottua vaan. Kun kerron etta Suomessa lukiossa tehdaan itse tyyliin kaikki naa on ihan ihmeissaan.

opettajat
Opettajien ja oppilaiden valinen 'suhde' on ihan vastakohta mita Suomessa, taa patee varmaankin koko Ranskassa. Ma en tieda mun opettajien etunimia koska niita puhutellaan Madame tai Monsieur ja tarvittaessa sukunimi. Opettajia pitaa AINA teititella. Siihen on ollut jannaa totutella. Kun pidin Suomesta sen esitelman taloustunnilla kerran, kerroin etta jotkut maikat Suomessa kutsutaan lempinimella ja ei tosiaankaan teititella, naille se on ihan mahdoton ajatus. Opettajille ei sanota vastaan ja opettajasta riippuen tietysti niilla on tosi paljon auktoriteettia. Ja viela se minka sanoin viime kerralla, ne saa juoda viinia koulussa.

ruoka
Paivan kohokohta! Edelleenkin se on mulle ihan ku ravintolaan menis ja naa kehtaa valittaa!!! Tosiaan alkuruoka parista vaihtoehdosta, paaruoka parista vaihtoehdosta, juustoja tai jogurtti ja jalkiruoka hedelma tai pari kertaa viikossa jalkkari joku vanukas tai kakkupala ja tuore sampyla ja vetta juomaksi. 3,65 € kerta ja se varataan joka aamu sellasella kortilla ettei mee ruokaa niin paljon hukkaan kun ne tietaa monta syo koululla, hyva idea. Yhden kerran on ollut ruokaa joka ei ollut tosi hyvaa mutta ihan syotavaa kuitenkin. Kerran neljassa kuukaudessa miettikaa sita! Talla ruualla pitaa siis jaksaa kaheksan tuntia etta hyva etta on hyvaa!

todistus
Joka kolmannesvuoden trimestre, jalkeen saa siis todistuksen, bulletin jossa on kaikkien aineiden keskiarvot ja maikkojen kommentit, siita selitinkin jo kun sen sain tossa ennen joulua.

tupakka
Tein tasta nyt ihan oman otsikon. Maikat kay yhessa rookilla ihan ovien edessa oppilaiden kanssa mutta kuitenkin pihalla ei saa polttaa. Suomessa mun lukiossa on monta sataa metria savutonta aluetta etta vahan eroo tasta.


ps viikon saavutus 16/20 ranskasta runon sanelusta, mulla oli puolikas maara riveja mita muilla mut oon aika ylpee :) ! ja sitahan tanne tultiin oppimaan, runoutta!

1 kommentti:

  1. Mulla tuli jo vaikka mitä kommentteja mielee jotka unohin kun luin tekstiä :D meil porukat kans opiskelee hulluna mut meil opettajat antaa tosi huonoja numeroita ja yli 10 on meil hyvä :DD ja Joo mun sisko on aina ihan hämmentyny ku kerron suomen koulust (esim ku tääl ihan tosi moni on internatis yms)

    VastaaPoista

Bisous!