08 tammikuuta 2021

Hilsen fra Bergen!

Täällä jatkuukin stoorit pitkästä aikaa kun päädyin (hyvin monen mutkan ja suunnitelmanvaihdoksen kautta) maisterivaihtoon Norges Handelshøyskoleen (NHH) Bergeniin Norjaan täksi kevääksi. Alkuperäinen suunnitelma oli olla syksy vaihdossa Kalkutassa Intiassa mutta nykymaailmassa kun minkään toteutumisesta ei voi enää olla varma, oon super onnellinen että pääsin pakkaamaan laukut ja vaihtamaan maisemaa vaikkakin päinvastaiseen ilmansuuntaan kuin oli tarkoitus! Kuten mun veli sanoi, nyt se hymy on oikeesti matkalaukussa kun maski pitää olla naamalla. Tosin, Norjassa onneks ei vissiin muuten kuin julkisissa kulkuvälineissä!

Perinteiseen tapaan ei menty taaskaan suorinta reittiä vaihtoon (2017 tie vei Hong Kongin ja Miamin lomien kautta Peruun), joten Bergeniin matkasin loogisesti Maltan ja Köpiksen kautta. En oikeasti tajunnut mihin olin matkalla ennen kuin laskeuduin Bergeniin ja jengi puhui norjaa ympärillä, ei oikein ehtinyt sisäistää tätä uutista vielä kaiken muun hässäkän keskellä... Mutta nyt sitä ollaan onnellisesti täällä ja uudet seikkailut on juuri alkamassa – lempparitunne kaikista!



Mihinkään muuhun maahan muuttaminen ei koskaan oo ollut yhtä taianomaista kuin tää Norjaan saapuminen. Lensin siis Bergenin pienelle kentälle Köpiksestä (missä taistelin onnistuneesti suomalaisella sisulla rajapoliisin kanssa tunnin päästäkseni maahan vuorokauden välilaskuksi) alkuillasta 7.1.2021 ja vastaanotto oli aivan ihana - tulli-, tax free- ja koronatestihenkilökunta oli super avuliaita ja juttutuulella kuten mäkin (aina). Olin saanut kullanarvoisen vinkin ostaa tax freestä Norjaan laskeutuessa vaihtaribudjettiin sopivampaa virvoketta ja aion tämän jakaa täällä eteenpäin jos joku on tulossa, iso iso säästö! Norjassa kuulemma jengistä tulee kunnon tarjoushaukkoja, tässä askel 1 siihen. Kuulinkin heti  maahan päästyäni (piiiiitkät rajakontrollit tietty kun kaikilla kaiken maailman dokumentteja ja testituloksia mitä piti esitellä - itelläkin se 5 negatiivista testitulosta viimeiseltä 12 päivältä) hyvin supliikilta bussikuskilta että bergeniläiset on usein oikein erityisen puheliasta porukkaa. Sain myös matkalla kovin kattavan Bergenin historia- ja kulttuurikatselmuksen tältä herralta! Hauskaa nippelitietoa, esim. että Bergenissä 95% ääntää ikke-sanan 'ISHE' ja 5% 'IKKE'.

Tästä kohtaamisesta bussikuskin kanssa tuli niin hyvä mieli - me ooteltiin puolisen tuntia muita vaihtareita bussiin mutta hänellä oli ilmeisesti vanhentunutta tietoa ja lähdettiin lopulta VIP-kyydillä mun hotlalle. Siis minä ja hän 50 hengen turistibussissa. Hän luuli mun asuneen Norjassa jo jonkun aikaa kun mun ruotsinorja (ruotsia muutamia kirjaimia ja osaamiani sanoja oikeille paikoille vaihdellen) oli muka niin vakuuttavaa!! Ekaa kertaa Norjassa ikinä nyt siis, toki kolme kuukautta sitä opiskeltu sujuvan ruotsin päälle kun heti vaihtokohteen selvittyä aloitin. Sanoin hänelle, että kyllä Norja vakuuttaa heti kättelyssä kun tässä ollaan hienoon hotelliin matkalla tyhjässä valtavassa bussissa oman kuljettajan kanssa. Respasta sainkin sitten heti illallista mukaan. Kyllä hymyilytti matkan jälkeen käydä iltakävelyllä ja suihkussa ja tietty lopuksi painua isoon hotellipetiin.

Parasta tässä kaikessa? Koronan takia (ANSIOSTA?) kävi nimittäin käsky kymmeneksi päiväksi täysihoitoon Zander K -hotelliin, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Niin, parasta tässä karanteenissa on, että me vaihtarit saadaan poistua ULOS (=haikkaamaan, kattelemaan kaupunkia), kunhan ei mennä sisälle ravintoloihin/kauppoihin/mihinkään (paitsi ilmeisesti periaatteessa ruokakaupassa saakin käydä). Eli oma lähestymistapani tähän on vain nauttia täysillä ilmaisesta hotellilomasta kuvankauniissa Bergenissä,  joka onkin todellinen kerran elämässä -tilaisuus.

Ruoka tuodaan siis kolme kertaa päivässä huoneen ovelle (vaikka tätä kirjoitankin käsittämättömässä nälkäkiukussa kun luvattu iltaruoka on 2 h myöhässä) ja alun kokemukset  yhden aamupalan ja lounaan jälkeen on oikein positiivisia. Ensiks kävin hakemassa mun matkalaukun kaverin hotellihuoneesta, oli ihan mahtvaa että sain hänet tuomaan laukun Suomesta sen sijaan että olisin lennättänyt sitä halki Euroopan... eli ite tulin vaan rinkalla. Oma hotellihuone tuntui nopeasti ihan kodilta, he he.


 


Lähettiin mun Suomessa samaa tutkintoa opiskelevan, myös täällä vaihdossa olevan kaverin kanssa pikku iltakävelylle, ja oli ihan epätodellinen fiilis että tässä se uusi kotikaupunki sitten on, hyvin hiljainen ja  tooooosi kaunis pimeellä. Toki odotin innolla sen näkemistä valoisalla heti aamulla!!!! ja ensimmäistä haikkia josta myöhemmin lisää. Niitä haikkipäivityksiä tuleekin sitten hurjasti koska tää on mun eka oikee HYVINVOINTIVAIHTO!!! Kolmas kerta toden sanoo. (vaikka sanoinkin alussa että ostin vähän virvokkeita. myyn ne sitten jos hyvinvointi jää liikaa päälle. ekoja ostajaehdokkaita ilmoittautui jo saapumisiltana.) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bisous!